Informacje

Spotkanie z tradycją 10 grudnia 2010 roku

W dniu 10 grudnia 2010 roku w Koźminku odbyło się "VIII Spotkanie z tradycją". Na tym spotkaniu nie zabrakło również przedstawicieli z naszej Gminy.

Koło Gospodyń Wiejskich z Saczyna przy współpracy z pracownikami Urzędu Gminy

na to spotkanie przygotowało wiele smacznych potraw. Na uroczystym świątecznym stole pojawiły się takie potrawy jak:

    • pieczona ryba z kwaszoną kapustą

    • śledzie w sosie

    • sałatki

    • udziec z indyka

    • rolady mięsne z warzywami

    • pierogi z kapustą i grzybami

    • pasztet świąteczny

      oraz smaczne świąteczne ciasta.

  

 

 

Dla naszych Pań domów podajemy kilka przepisów do wykorzystania na swoich stołach świątecznych z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia.

Śledź w sosach: majonezowym, śmietanowym i musztardowym

1,5 kg filetów solonych, 500 ml mleka

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku. Następnie wyjmujemy je, osączamy i kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.

Pierwszy sos - majonezowy

2 żółtka, 250 ml oleju, 2 łyżki musztardy,1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz.

Przygotowujemy majonez: żółtka ucieramy z musztardą, dodając porcjami olej. Doprawiamy sokiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem. Możemy skorzystać z gotowego majonezu np. Winiary.

Drugi sos - śmietankowy

250 ml kwaśnej śmietany 18%,150 g posiekanej cebuli, 2 kwaśne jabłka,

ew. 2 kiszone ogórki.

Drobno siekamy ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę ogórków i jabłek zostawiamy do przybrania. Śmietanę mieszamy z drobno posiekaną cebulą, jabłkami i ogórkami. Śledzie w sosie śmietankowym posypujemy siekanym jabłkiem i ogórkiem.

Trzeci sos - musztardowy

Pół porcji przygotowanego wcześniej majonezu,150 g posiekanej cebuli, 2łyżki musztardy, 1łyżka oleju.

Trzeci sos - musztardowy Majonez łączymy z olejem, dodajemy cebulę i musztardę, dokładnie mieszamy

Tak przygotowane śledzie z sosami można podać np. ziemniakami. Ziemniaki w łupinach władamy do żaroodpornego naczynia pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Śledzie w sosie śmietankowym posypujemy siekanym jabłkiem i ogórkiem.

Oddzielnie podajemy obrane z łupin ziemniaki i oprószone solą, z wiórkami masła na wierzchu. Można podać także z bagietką.

Ryba po grecku

  • 1 kg filetów rybnych

  • 4 duże marchewki

  • 1 pietruszka

  • 0,5 selera

  • 2 pory

  • olej

  • mąka

  • 2 jajka

  • 1 mały przecier pomidorowy

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • wegeta

  • pieprz, sól, cukier- wg uznania

  • woda

Rybę pokroić , posypać wegetą, obtoczyć w mące, potem w roztrzepanym jajku i ponownie w mące,  smażyć na oleju, na małym ogniu, ułożyć na półmisku.
Do naczynia wlać odrobinę oleju, podgrzać, włożyć pokrojone w pół krążki białe części pora, zeszklić, wsypać starte na grubej tarce seler, pietruszkę i marchew, dodać liście laurowe i ziele angielskie, podlać szklanką wody i dusić do wyparowania wody, potem dodać przecier pomidorowy, chwilę dusić , doprawić do smaku- solą, pieprzem, wyłożyć jarzyny na rybę i udekorować.

Sałatka imprezowa

1,5 kg pieczarek, 1 ser typu feta, 5 ząbków czosnku, natka zielonej pietruszki, majonez.

Pieczarki gotować w całości w osolonej i lekko posłodzonej (ok 1 łyżka) wodzie przez 25 min. Gdy ostygną- pokroić w plasterki. Dodać fetę pokrojoną w kostkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Schłodzić.

Kruche świąteczne pierogi z kapustą, kminkiem i grzybami

Ciasto:

2 szklanki mąki

100 g masła

8 łyżek gęstej śmietanki

2 jajka

Szczypta soli

Do mąki dodać masło i razem dobrze wymieszać, następnie dodać śmietankę oraz jajka i sól. Wyrobić jednolite ciasto. W ten sposób wyrobione ciasto wstawić na od 1,5 do 2 godzin do lodówki.

Farsz:

1 kg kiszonej kapusty

300 g suszonych grzybów

Od 3 do 5 łyżek kminku (w zależności od upodobań)

2 cebule

1/3 szklanki oleju

Sól i pieprz do smaku

Grzyby zalać ciepłą wodą. Gdy zmiękną - odcedzić, następnie dodać do kapusty i ugotować. Po ugotowaniu kapustę z grzybami odcedzić i drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Posiekaną cebulę usmażyć na oleju i dodać do niej kapustę z grzybami. Wszystko podsmażyć. Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną odstawić do miseczki, a drugą rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić w małe kwadraty. Na środek każdego z nich położyć porcję farszu i po przekątnej skleić pieróg (może nam w tym pomóc posmarowanie brzegów odrobina wody). Wierzch posmarować mlekiem. Tak przygotowane pierogi ułożyć na blasze i upiec na złoty kolor.

Woreczki świętego Mikołaja do czerwonego barszczu- /jeśli będzie planowany barszcz do Koźminka/.

Na ciasto:

  • 25 dag mąki

  • 1/2 kostki margaryny

  • 1 żółtko

  • 1 jajko

  • sól

  • 2-3 łyżki śmietany

  • przyprawa typu vegeta

  • Na farsz:

  • 2-3 garści suszonych grzybów

  • 1 mała cebula

  • 20 dag kiszonej kapusty

  • 2 łyżki tartej bułki

  • masło

  • sól, pieprz

Kapustę odcisnąć, posiekać i wrzucić na patelnię na rozgrzaną łyżkę oleju. Kapustę podsmażyć.  Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Grzyby moczyć 2-3 godziny, ugotować, przestudzić i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać grzyby i kapustę. Wszystko przesmażyć. Dodać bułkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Dodać przyprawę typu vegeta. Schłodzić. Ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty o boku 10-12 cm. Na środek nakładać farsz i Formować woreczki. Układać na posmarowanej tłuszczem blasze i piec na złoty kolor (ok 25 minut).

Pasztet

1 kg wątróbek drobiowych, 1 kg boczku surowego, 40 dag łopatki, 1 kg pieczarek, 4 cebule, 4 jajka, 2 bułki ,przyprawy.

 Mięso z łopatki i boczek pociąć na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni.

Wątróbkę  i cebulę pokrojoną w kostkę również przysmażyć, dodać pokrojone pieczarki, przemieszać, podsmażyć. Ostudzone mięso, wątróbkę z cebulą i pieczarki, przemielić przez maszynkę do mięsa trzykrotnie.

Do powstałej masy dodajemy jajka, namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą, majerankiem, gałką muszkatołową.

Wykładamy do wysmarowanej formy keksowej i pieczemy w piekarniku ok. 45 min. w 200°C.

Kompot z suszu

  • 20 śliwek suszonych

  • 5 suszonych moreli

  • 10 plastrów suszonych jabłek

  • 10 plastrów suszonych gruszek

  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 4-5 goździków

  • kawałek laski wanilii lub cukier wanilinowy.

  • miód,

  • cytryna

  • 1 ½ litra wody

Owoce suszone umyć.

Owoce i przyprawy zalać wodą i gotować na małym ogniu 30 minut . Ostudzić, osłodzić miodem, doprawić cytryną. Podawać przecedzony lub z owocami , chłodny lub letni.

Prince Polo

Biszkopt:

  • 5 jajek

  • Szklanka cukru

  • Szklanka maki

  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Łyżeczka oleju

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Zmiksować z żółtkami. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać. Piec 25 minut w  170 st. Przeciąć w pozycji horyzontalnej na pół.

  • Ciasto bakaliowe:

  • 5 białek

  • 20 dag cukru

  • 10 dag rodzynek

  • 10 dag pokrojonych orzechów włoskich

  • 3 duże ciastka Prince polo- pokrojone w kostkę

  • 10 dag kokosu

  • 3 łyżki mąki krupczatki

  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto bakaliowe:
Białka ubić z cukrem. Następnie wymieszać z resztą składników. Piec 25 minut w 160 st.C


  • Masa:

  • Pół litra mleka

  • Cukier waniliowy

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • Masło

  • 10 dag cukru pudru

Masa:
Mleko gotować. Żółtka rozmieszać z cukrem, dodać maki, wymieszać z 3 łyżkami mleka. Wlać do gotującego się mleka. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Połączyć z wystudzonym budyniem

  • Polewa:

  • Pół kostki margaryny

  • Pół szklanki mleka

  • 3-4 łyżki cukru

  • 3 łyżki kakao

Polewa:
Margarynę rozpuścić z mlekiem. Dodać cukier i kakao energicznie mieszając.
Przełożenie: biszkopt +masa +ciasto bakaliowe +masa +biszkopt +polewa +można posypać kokosem

Orzechowe trójkąty

  • Ciasto:

  • - 150 g maki pszennej

  • - 65 g cukru

  • - 65 g margaryny

  • - 1 jajo

  • - pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • - 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)

  • Wierzch:

  • - słoik dżemu morelowego

  • - 100 g masła

  • - 150 g cukru

  • - 6 łyżek wody

  • - 16 cukru waniliowego

  • - 600 g orzechów włoskich grubo posiekanych

 Prawdziwy świąteczny delikates, jest odskocznią od piernikowej nuty innych świątecznych ciasteczek.

Zagnieść ciasto kruche, uformować kulę, wstawić na pół godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę 36x 36 cm wysmarowaną tłuszczem. Wodę, masło i cukry zagotować, dodać orzechy. Wymieszać. Orzechy muszą się skarmelizować i dokładnie pokryć otoczką lukrową. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Dżem zmiksować. Dżem rozsmarować na cieście, na górę wyłożyć orzechy. Piec w rozgrzanym piekarniku 160 - 180 stopni przez ok. 30 minut.
Z jeszcze gorącego ciasta wycinać najpierw kwadraty o boku 6 cm, a następnie podzielić je na trójkąty

Tort makowy na kruchym spodzie

Ciasto kruche: 1 szklanka mąki krupczatki, ½ kostki masła/lub margaryny/, ⅓ szklanki cukru pudru, 1 żółtko.

Mąkę posiekać wraz z masłem, cukrem pudrem i żółtkiem, wszystkie składniki połączyć razem, utworzyć kulę i odstawić na ½ do lodówki. Po tym czasie wylepić tortownicę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką, upiec -180oC przez ok.40 min.

Ciasto biszkoptowe: 1 szklanka maku, 5 jaj, 1 szklanka cukru pudru, ½ szklanki bułki tartej, skórka otarta z cytryny, /lub olejek cytrynowy/,olejek migdałowy.

Mak wypłukać, sparzyć, osączyć, przepuścić 2 razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ubitą pianę, mak, tartą bułkę i skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny lub olejek cytrynowy, lekko wymieszać. Wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku-180oC przez ok.40 min.

Poncz: 1 szklanka osłodzonej herbaty, sok z ½ cytryny/lub kwasek cytrynowy/, 1 kieliszek spirytusu, olejek rumowy.

Do słodkiej herbaty wcisnąć sok z cytryny, wlać rum i spirytus, odstawić do ostudzenia.

Krem cytrynowy: ½ kostki masła, ½ szklanki cukru, 2 jajka, sok z ½ cytryny.

Podgrzane w ciepłej wodzie jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozetrzeć na pianę i nadal ucierając dodawać stopniowo masę jajową. Ucierać tak długo, aż wszystkie składniki połączą się. Pod koniec ucierania dodać do smaku sok wyciśnięty z cytryny. Przygotowany krem odstawiamy w chłodne miejsce.

Polewa cytrynowa: 1 szklanka cukru, ¼ szklanka wody, sok z ½ cytryny/ lub ⅓ łyżki octu/.

W rondelku zalać cukier wrzącą wodą i ugotować syrop do piórka. Powierzchnię syropu skropić zimną wodą, schłodzić do ok. 60oC i ucierać, aż masa będzie gładka, doprawić do smaku sokiem z cytryny.

10 dag dżemu lub marmolady pomarańczowej do przełożenia.

Wystudzony biszkopt rozkroić poziomo dużym ostrym nożem na 2 krążki. Kruchy spód posmarować cienko marmoladą, płożyć krążek biszkoptu, nasączyć połową ponczu, posmarować kremem cytrynowym, położyć drugi krążek, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu pokryć polewą cytrynową. Wierzch udekorować smażoną skórką pomarańczową.

Ciasto cynamonowe

Ciasto:115 g miękkiego masła ,1 szklanka cukru, 2 jajka,2 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki soli,
1 szklanka śmietany.
Masło ucieramy na puszystą masę wraz z jajkami i cukrem.
Wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, sól) mieszamy razem. Do masy jajecznej dodajemy na przemian po łyżce śmietany i po łyżce suchych składników. Cały czas ucieramy ciasto.
posypka:
0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, cukier waniliowy, około ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie składniki posypki mieszamy ze sobą.

Foremkę kek sówkę, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy około ⅔ ciasta. Na to kładziemy ponad połowę posypki. Przykrywamy drugą częścią ciasta i na samą górę rozsypujemy resztę posypki.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.


Kokosani

Składniki

  • 3 szklanki mąki

  • 3 jajka

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 kostki margaryny

  • 9 łyżek mleka

  • ok. 1,5 szklanki cukru

  • 4 łyżeczki kakao

  • 1 szklanka wody

  • ok. 1,5-2 szklanki cukru

  • 300-400 g wiórek kokosowych

  • ok 1 łyżeczki rumu

  • zapach rumowy

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i dodać na końcu. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy, wyrównać i piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Na drugi dzień ewentualnie jak ciasto wystygnie całkowicie, wykonać polewę czekoladową.
Kakao, cukier i wodę zagotować. Dodać rum i zapach. Wymieszać. Ostudzić.
Ciasto pokroić w kostkę. Wkładać kostki do polewy a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.



Keks

25 dag mąki

5 jaj

25 dag cukru pudru

25 dag margaryny

łyżeczka proszku do pieczenia

25 dag bakalii

łyżeczka spirytusu

Margarynę ucierać, dodając stopniowo cukier puder, żółtka. Do utartej masy dodać spirytus i mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek .Rodzynki włożyć do wrzącej wody na 5 minut, odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku, większe bakalie pokroić, wszystkie bakalie otoczyć w mące, aby nie opadły w cieście podczas pieczenia. Ciasto wlać do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułka tartą. Piec w średnio nagrzanym (150-170ºC) piekarniku około 50 min.


Makowczyk

Ciasto:

700 g mąki

1,5 szklanki mleka

6 żółtek

150 g cukru

50 g drożdży

70 g masła

Kieliszek wiśniówki lub nalewki brzoskwiniowej. Opakowanie cukru waniliowego

Drożdże rozrobić z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1,5 łyżki mąki i 1,5 łyżeczkami cukru. Wymieszać z mąką i odstawić na 25 min w ciepłe miejsce. Masło roztopić. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru.

Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą część mleka, ubite żółtka, cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać i dodać alkohol, znów wymieszać. Na koniec dodać schłodzone masło i kolejny raz wymieszać, następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia na 45 min.

Masa makowa:

* 30 dag sparzonego i zmielonego maku
* Pół kostki masła
* 6 łyżek miodu
* 20 dag zmielonych orzechów
* 2 winne jabłka
* Olejek migdałowy
* Jajko

Rozgrzać miód z masłem i dodać mak, ciągle mieszając smażyć przez chwilę uważając, aby nie przypalić masy. Potem dodać jajko, orzechy i obrane, starte na tarce jabłka. Mieszając smażyć przez 20 min. Do masy dodać olejek i odstawić do wystygnięcia.

Ciasto położyć na stolnicy i podzielić na 2 części. Rozwałkować na 2 placki. Na każdym cieście rozłożyć połowę masy i zwinąć w roladę.

Tak przygotowane rolady położyć na natłuszczonej blasze i wysypanej mąką.

Posmarować wierzch mlekiem.

Piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut.

Przed podaniem można posypać roladę cukrem pudrem.

Lista wiadomości