Informacja prasowa ZUS: Zwolnienia ze składek na blisko 591 mln złotych

Zwolnienia ze składek na blisko 591 mln złotych

ZUS zatwierdził zwolnienia z opłacania składek za marzec 2020 roku dla ponad 436 tysięcy płatników składek. Łączna kwota zwolnienia to blisko 591 mln złotych - poinformowała prof. Gertruda Uścińska, prezes ZUS.

Prezes ZUS zaznaczyła, że pomimo ustawowych regulacji, które dają Zakładowi czas na rozpatrzenie wniosków (tj. 30 dni po złożeniu dokumentów rozliczeniowych za ostatni miesiąc podlegający zwolnieniu), są one już rozpatrywane i będą sukcesywnie realizowane. - Robimy wszystko, żeby pomoc dotarła tam, gdzie jest ona potrzebna. Wiemy jak bardzo jest to ważne dla przedsiębiorców. Dlatego rozpatrywanie wniosków o wsparcie z ZUS w ramach Tarczy Antykryzysowej traktujemy priorytetowo - dodaje.

Przedsiębiorcy otrzymają informację o zwolnieniu ze składek. Będzie ona widoczna na Platformie Usług Elektronicznych (PUE) ZUS w najbliższych dniach. Aby odebrać odpowiedź z ZUS, wystarczy zalogować się do swojego konta, wejść w Dokumenty i wiadomości i w skrzynce odbiorczej przejść do dokumentów wymagających poświadczenia odbioru. Instrukcja znajduję się na stronie serwisu informacyjnego zus.pl instrukcja jak to zrobić krok po kroku, plik docx 326kb).

Ewa Szymankiewicz

koordynator ds. komunikacji społecznej i edukacji

Oddział ZUS w Ostrowie Wielkopolskim

ul. 11 Listopada 10