SZANOWNI PAŃSTWO,
HODOWCY ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
W związku z realnym zagrożeniem wystąpienia kolejnych ognisk
AFRYKAŃSKIEGO POMORU ŚWIŃ (ASF) w kraju
Główny Lekarz Weterynarii przypomina o konieczności bezwzględnego przestrzegania
ZASAD BIOASEKURACJI
w gospodarstwach utrzymujących świnie, w tym o konieczności:
1. PRAWIDŁOWEGO CZYSZCZENIA I DEZYNFEKOWANIA POJAZDÓW DO PRZEWOZU ZWIERZĄT
(czyszczenie na sucho, mycie detergentem i płukanie wysokociśnieniowe, dezynfekcja powierzchni zewnętrznych pojazdów, dezynfekcja kabiny)
2. CZYSZCZENIA I DEZYNFEKCJI OBUWIA
3.
CZYSZCZENIA I DEZYNFEKCJI POWIERZCHNI WEWNĘTRZNYCH I ZEWNĘTRZNYCH
W BUDYNKACH GOSPODARSTWA ROLNEGO
(czyszczenie na sucho, mokro, dezynfekcja powierzchni w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, bioasekuracja granic gospodarstwa oraz dotycząca personelu),
4. PRZESTRZEGANIA ZASAD PRAWIDŁOWEGO STOSOWANIA ŚRODKÓW DO DEZYNFEKCJI ZGODNIE Z ZAŁĄCZONĄ LISTĄ.
DOSTĘPNE PRODUKTY BIOBÓJCZE DO STOSOWANIA W CELU NISZCZENIA WIRUSA AFRYKAŃSKIEGO POMORU ŚWIŃ (ASF). STAN NA DZIEŃ: 9 MARCA 2018 R.:
AGRISAN 8090
Ø
POSTAĆ: proszek przeznaczony do utrzymania
higieny w miejscach hodowli
i przetrzymywania i transportu zwierząt
oraz do dezynfekcji budynków inwentarskich;
Ø OPAKOWANIE: worek papierowy/propylenowy;
Ø
SPOSÓB UŻYCIA PRODUKTU BIOBÓJCZEGO: preparat stosujemy zarówno na legowiskach prosiąt
i macior jak i w pomieszczeniach gdzie odbywa się tucz trzody. Przy stosowaniu
AGRISANU należy zwrócić szczególną uwagę w na najbardziej zawilgocone części
kojca: miejsca oddawania odchodów, pobierania paszy i wody. Produkt może być
stosowany także na głęboką ściółkę. Preparat nanosi się na dezynfekowaną
powierzchnię lub na ściółkę 1-2 razy w tygodniu przez równomierne posypywanie.
Optymalna dawka to 50-100 g/1 m². Służy do dezynfekcji budynków
inwentarskich w obecności zwierząt;
VIRKONTM S
Ø POSTAĆ: proszek, produkt o działaniu bakteriobójczym i wirusobójczym, przeznaczony do dezynfekcji pomieszczeń dla zwierząt, powierzchni, narzędzi i wyposażenia gospodarstwa, dezynfekcji środków transportu;
Ø OPAKOWANIE: saszetka w opakowaniu zbiorczym: pudełko (karton); butla w opakowaniu zbiorczym: pudełko (karton); wiadro (polipropylen);
Ø
SPOSÓB UŻYCIA PRODUKTU BIOBÓJCZEGO: Skuteczny na powierzchniach
porowatych, w niskich (od +4ºC) temperaturach, w niskich stężeniach, krótkim
czasie oddziaływania na patogen (10 min.).
Rutynowa dezynfekcja wszystkich powierzchni: 1:100 (10 gramów środka
VirkonTM S na każdy litr wody) przy użyciu myjki ciśnieniowej lub innego
opryskiwacza mechanicznego nanieść roztwór środka VirkonTM S w dawce 300 ml/m2.
Przygotowanie
1% roztworu: 150 g
preparatu wraz z 15 l letniej wody wystarczy na 50 m²; 300 g preparatu wraz z
30 l letniej wody wystarczy na 100 m²; 1,5 kg preparatu wraz z 150 l letniej
wody wystarczy na
500 m²;
Dezynfekcja obuwia i kół pojazdów: wlać roztwór do odpowiedniego pojemnika. Wymienić, gdy jest zanieczyszczony lub po upływie 4-5 dni od przygotowania. Stosować ciągle. Zaleca się przy każdym wjeździe i wejściu na farmę produkcyjną i przy wejściu do budynków.
Zamgławianie/dezynfekcja za pomocą spryskiwania: stosować urządzenie ciśnieniowe lub spryskiwacz plecakowy. Dozować 1 l roztworu na 10 m² powierzchni podłogi. Zamgławianie na zimno: przy użyciu zamgławiacza mechanicznego dozować 1 l roztworu preparatu na 10 m² powierzchni podłóg;
DESAM EFEKT M
Ø POSTAĆ: Ciecz, środek myjąco-dezynfekujący o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych, prątkobójczych oraz wirusobójczych, przeznaczony do stosowania do wszystkich zmywalnych powierzchni, sprzętu w zakładach opieki zdrowotnej, w przemyśle spożywczym;
Ø OPAKOWANIE: butelka (polietylen), kanister (polietylen);
Ø
SPOSÓB UŻYCIA PRODUKTU BIOBÓJCZEGO: Środek skoncentrowany, stosowany w
rutynowej dezynfekcji w stężeniu 0,25% przez 15 min., przy dezynfekcji
powierzchni o wysokim ryzyku w stężeniu 0,5% przez 30 min. W celu
przygotowania roztworu preparat należy rozcieńczyć wodą w temperaturze
20-35ºC. Roztwór 0,25% przygotować poprzez uzupełnienie 2,5 ml koncentratu
wodą do 998 ml. Silnie zabrudzone powierzchnie i przyrządy należy wstępnie
oczyścić mechanicznie a następnie zdezynfekować.
ULOTKA
Ulotka informacyjna na temat wymogów dotyczących zabezpieczenia
gospodarstw, w których utrzymywane są świnie, wynikających z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia
6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego
pomoru świń, zmienionego rozporządzeniem MRiRW z dnia 9 lutego 2018 r. (Dz. U.
z 2018 r. poz. 360).
Wymagania ustanowione w tym rozporządzeniu mają na celu zwiększenie ochrony stad świń przed ASF w gospodarstwach, położonych na terytorium Polski poza obszarami objętymi restrykcjami w związku z występowaniem ASF (poza obszarem zagrożenia, objętym ograniczeniami i ochronnym).
Wymagania dla gospodarstw, w których utrzymywane są świnie:
1. karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
2. prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
3. zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych,
4. utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
5. wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,
6. stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
7. bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
8. używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
9. wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość - nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
10. sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
11. zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem - w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym.
W gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, obowiązuje również zakaz:
1. wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem ASF,
2. wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt,
3. karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom,
4. wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie słomy na ściółkę dla zwierząt, pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem.
Ważne daty:
Od dnia 28 lutego 2018 r. - powyższe wymagania obowiązują w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, zlokalizowanych na terytorium RP poza obszarami objętymi restrykcjami (poza obszarem zagrożenia, objętym ograniczeniami i ochronnym).
Od kwietnia 2018 r. - prowadzone będą planowe kontrole weterynaryjne w zakresie spełnienia ww. wymagań.
Postępowanie w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości - na podstawie przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczania chorób zakaźnych zwierząt:
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w spełnianiu powyższych wymagań, powiatowi lekarze weterynarii:
1) zgodnie z art. 48 b ust. 1 pkt 1 ww. ustawy będą wydawać decyzje administracyjne z nakazem usunięcia uchybień w czasie nie dłuższym niż 5 miesięcy;
lub
2) zgodnie z art. 48 b ust. 1 pkt 2 ww. ustawy będą mogli wydawać decyzje z nakazem uboju lub zabicia świń oraz zakazem ich utrzymywania w gospodarstwie, z możliwością uzgodnienia z hodowcą czy świnie zostaną poddane ubojowi w rzeźni, czy też ubojowi na użytek własny;
3) zgodnie z art. 48 b ust. 3 będą wydawać decyzje z nakazem uboju lub zabicia świń i zakazem ich utrzymywania, w przypadku nieusunięcia uchybień po czasie określonym w pkt 1);
4) za ubite lub zabite świnie nie przysługuje odszkodowanie ze środków budżetu państwa.
5) nie wcześniej niż przed upływem roku od wydania zakazu utrzymywania świń w gospodarstwie, hodowca może zgłosić do powiatowego lekarza weterynarii, że jego gospodarstwo spełnia wymagania. Jeżeli kontrola weterynaryjna, przeprowadzona na wniosek posiadacza zwierząt wykaże, że w gospodarstwie zapewniono spełnianie wymagań, powiatowy lekarz weterynarii może uchylić decyzję zakazującą utrzymywania w tym gospodarstwie świń.
Przygotowywany jest program wsparcia finansowego dla gospodarstw w przypadku czasowej likwidacji hodowli świń w wyniku wydania decyzji powiatowego lekarza weterynarii. Wypłata środków finansowych będzie realizowana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Przewidywana wysokość środków pomocowych wynosi 131,40 PLN/za 1 sztukę świni/rok przez 3 lata za każdy rok nieutrzymywania świń:
1. za każdą świnię, w gospodarstwach utrzymujących do 50 świń,
2. w gospodarstwach utrzymujących powyżej 50 świń, wsparcie będzie wypłacane maksymalnie za 50 sztuk.
Główny Lekarz Weterynarii przypomina!!!!!
Afrykański pomór świń (ASF) występuje w Polsce od lutego 2014 roku.
To śmiertelna, zakaźna oraz zaraźliwa choroba świń oraz dzików. Nie zagraża życiu i zdrowiu człowieka. Powoduje jednak znaczne straty dla właścicieli świń oraz dla producentów mięsa wieprzowego.
Jak rozpoznać ASF?
U zwierząt występuję gorączka, może osiągać nawet do 42°C, przyśpieszony oddech, osowiałość, możliwa utrata apetytu i pragnienia (niekoniecznie), przekrwienia lub zasinienia mogą wystąpić na uszach, ogonie, kończynach i klatce piersiowej. Zazwyczaj pierwsze w stadzie chorują duże sztuki: lochy, knury, tuczniki. Padnięcia nawet pojedynczych świń w stadzie mogą być skutkiem rozwijania się zakażenia świń wirusem ASF w gospodarstwie. Nie należy zatem zwlekać ze zgłoszeniem informacji o niepokojących objawach do lekarza weterynarii opiekującego się stadem lub do najbliższej lecznicy dla zwierząt. W przypadku wykrycia ASF w gospodarstwie, w którym przestrzegane są przepisy prawa dotyczące zdrowia zwierząt oraz identyfikacji i rejestracji świń - właścicielowi przysługuje pełne odszkodowanie za zabite zwierzęta, zniszczone produkty i sprzęt w gospodarstwie.
Szczegółowe informacje na stronach: https://www.wetgiw.gov.pl/ASF lub u właściwego powiatowego lub wojewódzkiego lekarza weterynarii.
WZORY DOKUMENTACJI DOSTĘPNE SĄ NA STRONIE INTERNETOWEJ PIW Kalisz pod linkiem:
http://bip.piwkalisz.pl/index.php?id=4&zoom=8